Adatok, statisztikák

admin

Food waste in Hungary

0 thousand tonnes
of food waste per year
0 million
loss to the public per year
0 kilogrammes
of food waste per capita
0 % reduction
in the past 5 years

Élelmiszerpazarlás a magyar háztartásokban

0 ezer tonna
élelmiszerhulladék évente
0 kilogramm
élelmiszerhulladék fejenként évente. Ebből 25 kg megelőzhető lenne.
0 milliárd Ft
veszteség a lakosságnak. Ez az összeg fejenként 60 ezer Ft évente.
0 % csökkenés
az élelmiszerpazarlásban az elmúlt 5 évben

A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon a magyar lakosság élelmiszerpazarlását. Eddig 3 alkalommal, 2016-ban, 2019-ben és 2021-ben mértük meg EU-s módszertan alapján a szilárd és folyékony halmazállapotú élelmiszerhulladékokat a háztartásokban. Az első, 2016-os adatok szerint a magyarok fejenként évi 65,5 kg élelmiszerhulladékot „termeltek” évente, amelynek mintegy fele, 33,1 kg volt a tényleges pazarlás. A pazarlás, vagyis a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 2019-re 31,9 kg-ra mérséklődött, a legfrissebb adat pedig 25,2 kg.

A mérések tehát javuló tendenciát mutatnak. Különösen látványos eredményt értünk el a pékáruknál: 5 év alatt fejenként 3,1 kg-mal sikerült csökkenteni az éves elpazarolt kenyér, kifli és zsemle mennyiségét, de a készételekkel is sokkal takarékosabban bánunk, e kategóriában a csökkenés 2,6 kg/fő/év volt. Utóbbi fejlődés ellenére a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját továbbra is az ételmaradékok (10,7 kg/fő/év) vezetik. Ezt a friss zöldségek és gyümölcsök (4,5 kg/fő/év), valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk (3,4 kg/fő/év) követik, de a tejtermékekből is nagy mennyiség (2,4 kg/fő/év) kerül a szemetesbe.

További érdekességek

  • Világviszonylatban a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok a teljes élelmiszerláncban keletkező élelmiszerveszteség 50-60%-áért felelősek. Éppen ezért az ENSZ fenntarthatósági céljai között szerepel, hogy felére kell csökkenteni a háztartások élelmiszerpazarlását 2030-ig.
  • A kutatásból kiderült, hogy egyre többeket foglalkoztat az élelmiszerhulladékok környezetbarát elhelyezésének módja: 5 év alatt csaknem 7%-kal növekedett a komposztálásra kerülő maradékok aránya.
  • A jelenlegi élelmiszerárak mellett egy átlagos magyar állampolgár évente 60.000 Ft értékű élelmiszert pazarol el. Ha nem változtattunk volna a fogyasztói szokásainkon, vagyis a 2016-os pazarlási szintet tartottuk volna, akkor ez az összeg 75.000 Ft lenne. Fejenként tehát átlagosan 15.000 Ft-ot spóroltunk meg a tudatosabb vásárlással, ételkészítéssel és tárolással.